De Geest-Radweg heeft niets met spoken en geesten te maken, maar met Geestlandschappen. Het woord geest komt uit het Oost-Fries en betekende vroeger ‘Güst’, wat ‘onvruchtbaar’ of ‘karig’ betekende.

Ondanks de karige mogelijkheden om een goede oogst met het land te behalen werd de grond gebruikt. Het geestlandschap diende ook als bescherming tegen overstromingen, zoals deze in de steentijd voorkwamen. Stille getuigen hiervan zijn de grote hunebedden, die ook net over de grens in Drenthe voorkomen.

Fläming klinkt erg Vlaams? Is het ook! De streek is vernoemd naar de Vlaamse en Nederlandse kolonisten die in de 12e en 13e eeuw naar de streek kwamen. Nog tot in de 20e eeuw werd hier een vorm van Nederduits gesproken. Via Lückenwalde en Jüterbog kom je naar de Lutherstadt Wittenberg. Daar waar Maarten Luther zijn 95 stellingen aan de deur van de slotkerk sloeg en in de stadskerk meer dan 2.000 maal predigte. Hier kruis je ook 2 populaire fietsroutes: de Elbe-Radweg en de EuroRoute R1.

De Geest-Radweg verbindt de rivieren Ems en Weser met elkaar. Vanaf Emmen in Nederland naar Meppen in het Emsland fietst u door het recreatiegebied Thülsfelder Talsperre, een prachtig stuwmeer, in het Oldenburger Münsterland. Via het natuurpark Wildeshauser Geest, met de grote hunebedden ‘Visbeker Braut en Bräutigam’ en het ‘Pestruper grafveld’ met meer dan 500 grafheuvels, komt u in de Hanzestad Bremen.

Route & Overnachten

MeppenWerlteCloppenburgWildeshausenHarpstedtBremen

Lengte: ca. 162 km