Fietsen van Berlijn naar Leipzig

De fietsroute met een lengte van 250 km verloopt over fietspaden, wandelwegen en verkeersarme straten van het Brandenburger Tor in Berlijn naar het centraal station in Leipzig.

Je verlaat Berlijn via der Berlin Mauer-Radweg richting zuiden. In Brandenburg kom je eerst langs een merengebied tussen Rangsdorf en Mellensee om vervolgens naar het gebied Fläming te komen.

Fläming klinkt erg Vlaams? Is het ook! De streek is vernoemd naar de Vlaamse en Nederlandse kolonisten die in de 12e en 13e eeuw naar de streek kwamen. Nog tot in de 20e eeuw werd hier een vorm van Nederduits gesproken. Via Lückenwalde en Jüterbog kom je naar de Lutherstadt Wittenberg. Daar waar Maarten Luther zijn 95 stellingen aan de deur van de slotkerk sloeg en in de stadskerk meer dan 2.000 maal predigte. Hier kruis je ook 2 populaire fietsroutes: de Elbe-Radweg en de EuroRoute R1.

Via het Natuurpark Dübener Heide en Natuurgebied Noitzscher Heide komt u naar Leipzig. Hier, bij de Nicolairkirche, begonnen de maandagdemonstraties, die uiteindelijk tot de val van de DDR leidden. Bezoekt u ook de Thomaskirche, waar Johann Sebastian Bach als cantor actief was. Het Thomanenchor van 1212 is het oudste jongenskoor in Duitsland.

Route & Overnachten

BerlijnZossenJüterbogLutherstadt WittenbergBad SchmiedebergBad DübenLeipzig

Lengte: ca. 250 km