Rügen – Fietsen op Duitslands grootste eiland in de Oostzee

We zijn vroeg in het fietsseizoen op het eiland Rügen in de Oostzee. Terwijl bij ons de eerste bomen en koolzaadvelden al bloeien, heeft de natuur hier duidelijk meer tijd nodig. Bij Stralsund rijden we de brug over, we doen het raampje van de auto open, om de eerste zeelucht op te snuiven, een stevige zeewind waait ons om de neus. Nu nog dwars over het eiland naar Staphel bij Sassnitz, naar het gelijknamige hotel. Bij boeking hadden we al begrepen dat het aan onze uitspraak hapert. De Rügener spreekt Staphel namelijk uit als „Staaveel“.

Vlak voor Sassnitz zien we het bordje naar Staphel staan. We slaan links af. De weg uit betonblokken verloopt langs een ruïne. Direct erachter is Hotel Staphel. We draaien de parkeerplaats op. Voor ons staat een geel gebouw met de charme van een DDR-Ferienheim, een vakantieoord uit vervlogen socialistische tijden. Het hotel is fietsvriendelijk heeft verschillende tips voor fietsers en voldoende plaats in de afgesloten garages. Terwijl we naar de receptie lopen wordt de deur opengehouden en worden we hartelijk begroet door de hoteldirectrice, mevrouw Ketel. Na de winterpauze is het hotel sinds twee dagen weer geopend. We checken in en gaan naar onze kamer. Benieuwd naar wat ons te wachten staat openen we voorzichtig de deur en werpen een blik naar binnen. We zijn met stomheid geslagen. Een gezellige kamer met warme kleuren en prachtige houten meubels. Ook de badkamer biedt meer dan we hadden verwacht.

Opgelucht lopen we even later terug naar de receptie. Mevrouw Ketel, de directrice weet ons te vertellen, dat onze reactie vaker voorkomt. Het hotel is een garni en daarom krijgen we ook een goede tip voor het avondeten. Te voet door het bos kunnen we naar het Italiaans restaurant bij de veerhaven of we rijden naar Sassnitz, waar de haringweken zijn. Als we al aan de kust zijn, dan willen we ook vis. In de Stadthafen van Sassnitz parkeren we bij een visrestaurant. De keuze is tijdens de haringweken snel gemaakt: „Kräutermatjesfilet“ – in kruidenmarinade ingelegde haring – met spekboontjes, gekookte aardappeltjes en een bruine jus. Volgens de menukaart een specialiteit uit Sassnitz. Het smaakt in iedergeval voortreffelijk.

We wandelen nog even langs de haven voor we teruggaan. De volgende dag willen we het eiland verkennen. We gaan eens naar de fietsmogelijkheden op Rügen kijken. Er zijn verschillende fietsroutes zijn op het eiland te vinden. De meest bekende zal zeker de Ostseeküsten-Radweg zijn. De route verloopt langs de kust vanuit Denemarken naar Polen en doet daarbij het eiland aan. Ook de Rügen-Rundweg komt steeds weer terug op de bewegwijzering. De route is ca 275 km lang en zoals de naam al doet vermoeden, verloopt de fietsroute rondom het eiland.

Kap Arkona en het vissersdorpje Vitt

Met de fiets over het eiland is in iedergeval een goed idee. Wie met de auto bijvoorbeeld naar Kap Arkona wil, moet in Putgarten parkeren en te voet of met het boemeltreintje gaan. Op de fiets ben je flexibel. Je kunt bijvoorbeeld tot de vuurtorens fietsen en via het fietspad door naar het vissersdorpje Vitt. Een echte aanrader, er staan een stuk of tien witte huisjes, een beetje verscholen aan het water. Terug in Putgarten heb je dan 10 km gefietst.

De krijtrotsen bij Sassnitz

Op het schiereiland Jasmund verloopt een fietsroute van 24 km van Sassnitz, via het Baumhaus – boven aangekomen kijk je over de toppen van de bossen uit – en het natuurgebied Königsstuhl bij de krijtrotsen van Sassnitz. De beukenbossen op de rotsen zijn onderdeel van het UNESCO-werelderfgoed. Zelfs de schilder Caspar David Friedrich wist de krijtrotsen in 1818 al te waarderen. Hier ontstond dan ook een van zijn meest bekende werken “Kreidefelsen auf Rügen”. De route verloopt deels over onverharde wegen.

Het komt dus niet op de lengte van de fietstochten, maar op het verloop van de fietsroutes en de bezienswaardigheden onderweg aan.

De kolos van Prora

Wie een route tussen Sassnitz en Binz kiest, komt langs de kolos van Prora. Het gebouw werd tussen 1935 en 1939 ontworpen en deels gebouwd. Het badhotel zou plaats moeten bieden aan 20.000 mensen, die hier tegelijkertijd vakantie konden houden. Na het begin van de Tweede Wereldoorlog werd de bouw echter gestopt. Na de oorlog diende het gebouw als huisvesting voor het Russische Rode Leger en werd aansluitend door de NVA, het leger van de DDR gebruikt. In de kolos van Prora zijn onder andere een aantal musea en een documentatiecentrum ondergebracht.

Rasender Roland – De fiets mee in de stoomtrein

Ook de fietser hoeft een van de attracties op het eiland, de stoomtrein op smalspoor, de “Rasender Roland” niet te missen. Nu is het nog rustig, maar het zal niet lang meer duren, dan wordt de fietswaggon weer aangekoppeld. Ook als geen fietswaggon aan de trein is gekoppeld, kunnen fietsen mee. De stoomtrein heeft een goederenwaggon, waar ook fietsen kunnen worden geplaatst. Bij het loket is wel een extra treinkaartje voor de fiets nodig.

Fietsroutes

  • Ostseeküsten-Radweg (langs Rügen)
  • Rügen Rundweg (ca. 275 km )