Op 200 km familievriendelijke fietswegen verbindt de Unstrut-Radweg de deelstaten Thüringen en Saksen-Anhalt.

Naast de verschillende beschermde natuurgebieden is de regio bekend als onderdeel van het wijnbouwgebied Saale-Unstrut. U fietst langs imposante burchten, kloosters en watermolens. Een highlight op de route is het bezoekerscentrum van de Hemelschijf van Nebra in Wangen.

Geniet u onderweg van een heerlijk glas weißburgunder of silvaner. Deze druivensoorten vinden hier een optimaal klimaat.

In Naumburg komen de rivieren Saale en Unstrut samen. Van hieruit kunt u op de fietsroute langs de Saale richting de Elbe verder fietsen.

De Hemelschijf van Nebra

3600 jaar geleden werd de Hemelschijf samen met twee waardevolle zwaarden, twee bijlen, twee armspiralen en een beitel op de top van de Mittelberg bij Nebra begraven. De bronzen schijf is de tot nu toe oudste afbeelding van de kosmos wereldwijd en niet alleen belangrijk voor de archeologie, maar ook de astronomie en de religieuze geschiedenis.

De schijf laat de volle maan, respectievelijk de zon, de sikkelmaan en de Plejaden voor een symbolische afbeelding van de nachthemel zien. In latere fasen werden nog twee horizontale bogen, die het verloop van de zon over het jaar weergeven en een boot toegevoegd.

Achter deze afbeeldingen gaat een grote precisie schuil: zo zijn de eindpunten van de horizontale bogen op de winterzonnewende en de zomerzonnewende uitgericht, terwijl de Plejaden in combinatie met de zon en de volle maan belangrijke informatie geven over de zaai- en oogsttijden.

In 1999 ontdekten schatzoekers de opmerkelijke, maar onverkoopbare vondst. Kunsthandelaren toonden meteen interesse en voor de artefacten werden hoge sommen geboden. Wanneer echter bleek dat de voorwerpen in Saksen-Anhalt waren opgegraven trokken de serieuze kunsthandelaren zich terug. Geen wonder, want archeologische vondsten uit de deelstaat Saksen-Anhalt zijn automatisch eigendom van het land.

Tot 2001 wisselde de Hemelschijf echter een paar maal van eigenaar en werd uiteindelijk voor meer dan 200.000 DM aan het latere helerpaar, een museumpedagoge en een leraar verkocht.

Arrestatie in Basel

De beide helers boden de Hemelschijf uiteindelijk voor 700.000 DM op de zwarte markt aan. Prof. Dr. Harald Meller, als leidend archeoloog in dienst bij de deelstaat Saksen-Anhalt, trof op 23 februari 2002 als ‘koper’ het paar in een hotel in Basel. De Zwitserse politie arresteerde het paar. Ook de artefacten werden gevonden en in beslag genomen.

De twee schatzoekers werden eveneens opgespoord en zo ook de precieze vindplaats in de bossen bij Nebra getraceerd.

Vindplaats op de Mittelberg

Wie ook naar de vindplaats van de Hemelschijf wil, kan met de bus naar de Mittelberg. U kunt ook met de fiets, een deel van de route verloopt echter over zandwegen. Vanaf de uitkijktoren heb je een geweldig uitzicht over de regio. Bij mooi weer kan je tot aan de Brocken in de Harz kijken.

Route & Overnachten

Dingelstädt – Bad Langensalza (ca. 49 km) – Sömmerda (ca. 42 km) – Nebra (ca. 66 km) – Naumburg (ca. 33 km – aansluiting op de Saale-Radweg)

Tip: combineert u de Leine-Radweg met de Unstrut-Radweg. De route vanaf Leinefelde via Kallmerode naar Dingelstädt is ca. 10 km.

Lengte: ca. 190 km

Kaartmateriaal

– Van Dingelstädt naar de Saale
– Schaal: 1:50.000
– Waterproof
– GPS Track & Hoogteprofiel
– 257 km incl. Himmelsscheiben-Radweg
›› Reisboekwinkel De Zwerver