Een absolute kilometer-uitdaging voor actieve fietsers. De route langs de Rijn van Andermatt in Zwitserland naar Rotterdam.

De Rijnfietsroute – of wel de EuroVelo 15 – is een van de populairste fietsroutes langs een rivier. Met ca. 1.500 km niet een route die u even fietst. De route begint in Andermatt in Zwitserland en eindigt bij de Noordzee achter Rotterdam.

U fietst door 4 landen: Zwitserland, Frankrijk, Duitsland en Nederland. Onderweg komt u door verschillende UNESCO Werelderfgoedplaatsen. Ontdekt u Straatsburg of de Mittelrhein tussen Mainz en Koblenz. U komt langs Rüdesheim, Boppard en de Loreley.

Bij het Deutsche Eck in Koblenz stroomt de Moezel in de Rijn. Met een kabelbaantje kunt u over de Rijn naar de vesting Ehrenbreitstein, vanwaar u een prachtig uitzicht over de Koblenz heeft.

Via Andernach en Remagen fietst u naar Bonn. De voormalige hoofdstad van Duitsland heeft een interessante museumsmijl met verschillende kunstmusea, maar ook het ‘Haus der Geschichte’ een kosteloos museum over de Duitse hedendaagse geschiedenis van 1945 tot heden.

In Keulen fietst u op de promenade langs de kleurrijke Martinswinkel. Stopt u even voor een pauze in het pittoreske Dormagen voor u Düsseldorf binnen fietst. De haven van Düsseldorf is allang geen vrachthaven meer, daarvoor vindt u hier vele restaurantjes en interessante architectuur. Na Kaiserswerth met de ruïne van de Kaiserpfalz, een burcht uit de 12e eeuw – waar u overigens een prachtig uitzicht heeft over de Rijn – wordt de rivier langzaamaan breder. Wisselt u gerust even de oever om in Krefeld de burcht in Linn te bekijken of in Xanten de geschiedenis van de Romeinen te beleven.

Bij Emmerich is de Rijn maar liefst 800 meter breed. Bij Lobith komt de ‘Rhein’ als Rijn Nederland binnen.

Vlak voor Nijmegen, bij Pannerden gaat de waterweg voor de scheepvaart over in de Waal. De Rijn stroomt als kleinere Nederrijn richting Arnhem. Langs Leerdam, Gorinchem en Dordrecht fietst u naar Rotterdam. Nu nog de Maasvlakte voor u de Noordzee bij Hoek van Holland bereikt en daarmee aan het einde van uw fietstocht komt.

Onderweg kunt u verschillende fietsroutes met de Rijnfietsroute combineren.

Route & Overnachten

Andermatt (CH) – Schaffhausen (CH) – Basel (CH) – Breisach – Strasbourg (L) – MannheimMainzWiesbaden – KoblenzBad Breisig – Remagen – UnkelBonnKeulenNijmegenRotterdam

Lengte: ca. 1320 km

Kaartmateriaal

– Van Andermatt naar Basel
– Schaal: 1:50.000
– Waterproof
– GPS Track & Hoogteprofiel
– 425 km
›› Reisboekwinkel De Zwerver

– Van Basel naar Mainz
– Schaal: 1:75.000
– Waterproof
– GPS Track & Hoogteprofiel
– 415 km
›› Reisboekwinkel De Zwerver

– Van Mainz naar Duisburg
– Schaal: 1:75.000
– Waterproof
– GPS Track & Hoogteprofiel
– 302 km
›› Reisboekwinkel De Zwerver

– Van Keulen naar Hoek van Holland
– Schaal: 1:75.000
– Waterproof
– GPS Track & Hoogteprofiel
– 442 km
›› Reisboekwinkel De Zwerver

Fietsvakantie langs de Rijn

Mainz – Keulen | 6 dagen | ca. 193 km

De fietsvakantie tussen Mainz en Keulen is ook meteen het mooiste gedeelte van de Rijn. Vanuit Mainz fietst u via het pittoreske Rüdesheim met de beroemde Drosselgasse naar Oberwesel. De volgende dagen fietst u door het Rijndal met de vele kastelen op de toppen van de heuvels, langs de wijndorpjes aan de voet ervan en komt u langs de beroemde Loreley. Dit gedeelte van de Rijn is door UNESCO uitgeroepen tot werelderfgoed. In het bruisende Koblenz, met vele musea en prachtige kerken, komen de Rijn en de Moezel samen op het zogenaamde ‘Deutsche Eck’. Via Bonn, met de musea aan de ‘Kunstmeile’ en tevens de geboorteplaats van Beethoven, fietst u verder naar Keulen. Vanuit de verte kunt u de torens van de Dom al zien.  

vanaf € 426,- per persoon | o.b.v. logies & ontbijt