De Int. Dollard Route in Groningen en Duitsland

Fietsen langs de Ems en de Dollard. Grensoverschrijdend tussen Duitsland en Nederland. Een landschap bepaald door oneindige polders en water. Het Noordzeeklimaat zorgt voor een stevig briesje.

De Internationale Dollard Route komt door kleine dorpjes en havenstadjes Voor genieters zijn de vele culinaire specialiteiten uit de Noordzee een absolute ‘must’.

Wist u dat de Oost-Friesen ook een theecultuur kennen? Met melk en een ‘klumpje’. Daar kunnen de Engelsen nog wat van leren! Van Emden naar Delfzijl zet u met de veerboot over.

Op de route komt u langs een aantal bezienswaardigheden, zoals Papenburg. Hier worden nog grote cruiseschepen gebouwd, die over de smalle Ems naar de Noordzee varen.

Fietsen door Duitse veengebieden

De regio in Oost-Friesland, net over de grens bij Groningen, wijkt niet zoveel af van het noorden van Nederland. Beide regio’s hebben een vast identieke geschiedenis. De veenroute verloopt dan ook door een gebied, waar tot voor kort nog turf werd gewonnen.

Daarnaast worden in Papenburg gigantische cruiseschepen gebouwd, die over het smalle riviertje de Ems zich een weg banen naar de Noordzee.

Lengte: ca. 163 km

Route & Overnachten

Papenburg (D) – LeerEmdenDelfzijl (NL) – WinschotenPapenburg (D)

Lengte: ca. 180 km

Kaartmateriaal

– Rondom de Dollard
– Schaal: 1:50.000
– Waterproof
– GPS Track & Hoogteprofiel
– 271 + 158 km (incl. ‘Duitse Veenroute’)
›› Reisboekwinkel De Zwerver